Określenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego nie jest takie proste jak
mogłoby się wydawać. Gotowe normy, które można znaleźć w poradnikach
dietetycznych są zaledwie orientacyjne. Jednak jeśli chcecie zastosować dietę
dającą najbardziej wymierne efekty możecie je bez trudu obliczyć dla własnej
sytuacji – dietetyk prowadzący waszą dietę na pewno wam pomoże. Wystarczy wziąć
pod uwagę szereg cech, określić tryb życia i zastosować wzór. Albo jeszcze
łatwiej: skorzystać z internetowego kalkulatora, który zrobi to za was. Jeśli
nie wiecie jakie jest wasze dzienne
zapotrzebowanie kaloryczne, przeczytajcie nasz artykuł, a następnie
kalkulatory w dłoń i do dzieła.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – normy
W wielu miejscach w sieci można
znaleźć informacje o dziennym
zapotrzebowaniu kalorycznym. Trzeba jednak pamiętać, że są to normy
orientacyjne, a więc mogą one odstawać od waszych rzeczywistych potrzeb. Osoby
spędzające cały dzień w biurze, które po pracy nie podejmują aktywności
fizycznych potrzebują mniej kalorii niż np. matki zajmujące się przez cały
dzień kilkulatkiem wymagającym podnoszenia i ciągłej uwagi (te zaliczają się
już do osób średnio aktywnych), nie wspominając już o osobach spędzających
dzień przy pracy fizycznej. Przykładowe zapotrzebowanie dla osób dorosłych o
umiarkowanej aktywności wygląda tak:
·
mężczyźni 16-20 lat – 3200-3700,
·
kobiety 16-20 lat – 2500-2700,
·
mężczyźni 21-64 lata– 2800-3200,
·
kobiety 21-59 lat – 2400-2800,
·
kobiety ciężarne – 2800,
·
kobiety karmiące – 3400,
·
mężczyźni 65-75 lat – 2300,
·
kobiety 60-75 lat – 2200,
·
mężczyźni powyżej 75 lat – 2100,
·
kobiety powyżej 75 lat – 2000.
Należy
pamiętać, że aktywność to tylko znikoma część potrzeb energetycznych człowieka.
Większość zapotrzebowania kalorycznego jest
niezbędna do pracy organizmu. Dlatego nawet osoby unieruchomione w łóżkach przez
chorobę również muszą jeść odpowiednio kaloryczne posiłki. Procentowy rozkład
zużycia kalorii przez organizm rozkłada się tak:
·
20-40 proc. to
energia zużywana do wysiłku fizycznego,
·
60-70 proc. to
energia zużywana przez organizm do pracy narządów wewnętrznych oraz metabolizmu
niezbędne do przetrwania,
·
10 proc. to
energia potrzebna do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – podział kalorii na poszczególne posiłki
Świadomość, ile wynosi własne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne pozwala
w rozsądny sposób zaplanować swój jadłospis. Jest to klucz nie tylko do
szczupłej sylwetki, ale i do dobrego stanu zdrowia. Dlatego ważna jest także
świadomość optymalnej kaloryczności poszczególnych posiłków. Dla kobiety o
średnio aktywnym trybie życia w wieku 21-59 lat przedstawia się ono tak:
·
Śniadanie: 960-1100 kcal (40 %),
·
Drugie śniadanie: 240-280 kcal (10%),
·
Obiad: 720-840 kcal (30%),
·
Podwieczorek: około 140 kcal (50%),
·
Kolacja: ok. 400 kcal (15%)
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć?
By obliczyć swoje indywidualne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na
kalkulatorze internetowym należy w odpowiednie rubryki wpisać: płeć, wiek, wagę
i wybrać tryb życia i częstotliwość podejmowanej aktywności fizycznej. Kobiety
również muszą podać czy nie są w ciąży, lub karmią piersią. Po kliknięciu na
przycisk „oblicz” uzyskamy odpowiedź. Można skorzystać też ze wzoru, który
stanowi, iż wagę w kilogramach należy pomnożyć przez 26. Uzyskany wynik stanowi
dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. A
teraz wystarczy porównać wynik z liczbą kalorii, jaka znajduje się w posiłkach
i zmodyfikować jadłospis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz