piątek, 27 listopada 2015

Czym zastąpić cukier?



Cukier jest głównym źródłem energii, jakiej potrzebuje organizm. Jednak białe kryształki, które znajdujemy w cukiernicy są produktem poddanym rafinacji i obróbce, która pozbawia go wartościowości. W zamian sprzyja on powstawaniu próchnicy i zachorowaniu na raka, powoduje otyłość, choroby serca, wzrost ciśnienie krwi, cukrzycę, anemię, osłabia odporność organizmu, powoduje nerwowość oraz zaburza cykl miesiączkowy i prowadzi do impotencji. Przeciętny Polak spożywa aż 40 kg cukru rocznie. Większość produktów zawierających „pusty cukier” można podmienić na zdrowsze substytuty. Jeśli jeszcze nie wiesz czym zastąpić cukier, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Czym zastąpić cukier? – niekoniecznie zdrowe substytuty


W Polsce najczęściej używany jest cukier z buraków, który w wyniku obróbki przemysłowej traci wszystkie właściwości stając się pustymi kaloriami. Ponadto jest źródłem 405 kcal na 100 gram produktu oraz posiada wysoki indeks glikemiczny. Niestety zastąpienie cukru wartościowymi słodzikami nie jest wcale łatwe. Powszechne mniemanie o zdrowych właściwościach cukru brązowego, trzcinowego czy słodzików można włożyć między bajki.
·        Brązowy cukier to nic innego, jak biały cukier zabarwiony melasą, a więc nadal zachowuje swoje negatywne właściwości.
·        Cukier trzcinowy dostarcza organizmowi składników odżywczych takich jak potas, żelazo, magnez i wapń, ale wzmaga uczucie głodu oraz prowadzi do hipoglikemii.
·        Sztuczne słodziki, chociaż nie dostarczają zbędnych kalorii, ani nie wpływają destrukcyjnie na zęby, to sacharynian i sukraloza są częstymi składnikami innych produktów spożywanych przez ludzi na co dzień, a więc prowadzą do większego zapotrzebowania na węglowodany oraz powodują wzmożony apetyt, bóle głowy, a nawet biegunki.
·        Cukier brzozowy, znany również jako ksylitol chociaż nie powoduje próchnicy, jest mniej kaloryczny oraz organizm przyswaja go powoli, to ma działanie przeczyszczające, a więc dyskwalifikuje go zwłaszcza w diecie dzieci do lat trzech.

Czym zastąpić cukier? – naturalne źródła cukru


Znacznie zdrowszymi sposobami zastąpienia cukru jest sięgnięcie po produkty go zawierające oraz wykorzystanie ich podczas przygotowywania posiłków i deserów.
·        Najbardziej wartościowym pomimo wysokiej kaloryczności jest miód. Jednocześnie jest on źródłem wielu składników odżywczych, w tym wysoko przyswajalnego żelaza niehemowego. Ponadto miód wspomaga naturalne procesy obronne organizmu oraz wspomaga walkę z biegunką.
·        Natomiast najbardziej idealnym zamiennikiem cukru jest stewia. Jest ona 300 razy bardziej słodka niż cukier, nie dostarcza kalorii, a ponadto zamienia się w łatwo przyswajalną glukozę nie powodując skoków cukru we krwi, a więc i ataków głodu.
·        Wiele osób sugeruje zastąpienie cukru w deserach owocami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Są one jednocześnie źródłem witamin i mikroelementów. Jednak cukry proste, choć są o wiele zdrowsze od złożonym nie powinny przekraczać 10% bilansu kalorycznego. Przekroczenie tej granicy może powodować problemy z chudnięciem.
·        Melasa jako produkt uboczny produkcji cukru trzcinowego i buraczanego to źródło sacharozy. Jednak zawiera też dużo żelaza niehemowego, przez co jest polecana dla osób z anemią.
·        Syrop klonowy, z agawy czy daktylowy to źródła naturalnych cukrów prostych. Ponadto zawierają dodatkowe składniki odżywcze dobroczynnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.


·        Słód ryżowy/jęczmienny to źródło energii, która wytwarza się powoli i długo się utrzymuje, a na dodatek tylko nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia trawienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz