Cukier jest głównym źródłem energii, jakiej potrzebuje organizm. Jednak białe kryształki, które znajdujemy w cukiernicy są produktem poddanym rafinacji i obróbce, która pozbawia go wartościowości. W zamian sprzyja on powstawaniu próchnicy i zachorowaniu na raka, powoduje otyłość, choroby serca, wzrost ciśnienie krwi, cukrzycę, anemię, osłabia odporność organizmu, powoduje nerwowość oraz zaburza cykl miesiączkowy i prowadzi do impotencji. Przeciętny Polak spożywa aż 40 kg cukru rocznie. Większość produktów zawierających „pusty cukier” można podmienić na zdrowsze substytuty. Jeśli jeszcze nie wiesz czym zastąpić cukier, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.
Czym zastąpić cukier? – niekoniecznie zdrowe substytuty
W Polsce
najczęściej używany jest cukier z buraków, który w wyniku obróbki przemysłowej
traci wszystkie właściwości stając się pustymi kaloriami. Ponadto jest źródłem
405 kcal na 100 gram produktu oraz posiada wysoki indeks glikemiczny. Niestety zastąpienie cukru wartościowymi
słodzikami nie jest wcale łatwe. Powszechne mniemanie o zdrowych właściwościach
cukru brązowego, trzcinowego czy słodzików można włożyć między bajki.
·
Brązowy
cukier to nic innego, jak biały cukier zabarwiony melasą, a więc nadal
zachowuje swoje negatywne właściwości.
·
Cukier trzcinowy
dostarcza organizmowi składników odżywczych takich jak potas, żelazo, magnez i
wapń, ale wzmaga uczucie głodu oraz prowadzi do hipoglikemii.
·
Sztuczne
słodziki, chociaż nie dostarczają zbędnych kalorii, ani nie wpływają
destrukcyjnie na zęby, to sacharynian i sukraloza są częstymi składnikami
innych produktów spożywanych przez ludzi na co dzień, a więc prowadzą do
większego zapotrzebowania na węglowodany oraz powodują wzmożony apetyt, bóle
głowy, a nawet biegunki.
·
Cukier
brzozowy, znany również jako ksylitol chociaż nie powoduje próchnicy, jest
mniej kaloryczny oraz organizm przyswaja go powoli, to ma działanie
przeczyszczające, a więc dyskwalifikuje go zwłaszcza w diecie dzieci do lat
trzech.
Czym zastąpić cukier? – naturalne źródła cukru
Znacznie
zdrowszymi sposobami zastąpienia cukru
jest sięgnięcie po produkty go zawierające oraz wykorzystanie ich podczas
przygotowywania posiłków i deserów.
·
Najbardziej
wartościowym pomimo wysokiej kaloryczności jest miód. Jednocześnie jest on
źródłem wielu składników odżywczych, w tym wysoko przyswajalnego żelaza
niehemowego. Ponadto miód wspomaga naturalne procesy obronne organizmu oraz
wspomaga walkę z biegunką.
·
Natomiast
najbardziej idealnym zamiennikiem cukru jest stewia. Jest ona 300 razy bardziej
słodka niż cukier, nie dostarcza kalorii, a ponadto zamienia się w łatwo
przyswajalną glukozę nie powodując skoków cukru we krwi, a więc i ataków głodu.
·
Wiele osób
sugeruje zastąpienie cukru w
deserach owocami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Są one jednocześnie źródłem
witamin i mikroelementów. Jednak cukry proste, choć są o wiele zdrowsze od
złożonym nie powinny przekraczać 10% bilansu kalorycznego. Przekroczenie tej
granicy może powodować problemy z chudnięciem.
·
Melasa jako
produkt uboczny produkcji cukru trzcinowego i buraczanego to źródło sacharozy.
Jednak zawiera też dużo żelaza niehemowego, przez co jest polecana dla osób z
anemią.
·
Syrop
klonowy, z agawy czy daktylowy to źródła naturalnych cukrów prostych. Ponadto
zawierają dodatkowe składniki odżywcze dobroczynnie wpływające na
funkcjonowanie organizmu.
·
Słód
ryżowy/jęczmienny to źródło energii, która wytwarza się powoli i długo się
utrzymuje, a na dodatek tylko nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi. Ponadto
poprawia trawienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz