Jesień to nie tylko zupa dyniowa, leczo czy duszone grzybki w śmietanie. W bogatym, jesiennym zbiorze znaleźć można wiele dietetycznych perełek, które urozmaicą naszą dietę o nowe, inspirujące smaki oraz wprowadzą do naszego menu wiele składników odżywczych.
- Jesienny jadłospis obfituje w różnorodne smaki takie jak dynia, papryka, gruszki czy jabłka. Nie są to jednak jedyne produkty, jakimi szczodrze obdarowała nas ta pora roku – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. - Nasze jesienne menu możemy wzbogacić o takie składniki jak jarzębina, która posiada porównywalną ilość witamy C jak owoce cytrusowe, czarny bez pomagający w walce z gorączką, łagodzący kaszel czy też bakłażan bogaty w błonnik regulujący procesy trawienie. Należy jednak wiedzieć, że produkty te możemy spożywać po obróbce termicznej – dodaje.
Warto zatem sprawdzić jakie przysmaki możemy „wyczarować” w naszej kuchni z wykorzystaniem różnego rodzaju jesiennych produktów.
Owsianka z kaszą jaglaną, żurawiną i sokiem z czarnego bzu
Zacznijmy od naszego śniadania! Zamiast zimnych potraw, jak: kanapki, musli, płatki kukurydziane z jogurtem czy schłodzonym mlekiem, postawmy na coś rozgrzewającego. Prosto i szybko przygotujemy owsiankę z kaszą jaglaną, żurawiną i sokiem z czarnego bzu – w ten sposób zyskamy moc jesiennych smaków na samym początku dnia. Jak ją przygotować? Potrzebne będą nam takie składniki jak:- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z czarnego bzu
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- Pół łyżeczki cynamonu
Po pożywnym śniadaniu nadszedł czas na przygotowanie równie pełnowartościowego obiadu.
Wrap z dynią i bakłażanem
- Obiad w chłodne dni powinien nie tylko dostarczać zdrowych kalorii, ale także rozpieszczać smakiem. Jesienią, gdy spada temperatura, automatycznie rośnie ochota na słodycze, gdyż organizm domaga się cukrów prostych, które szybko dostarczą energię do rozgrzania organizmu. Chęć tę możemy ograniczyć przez spożywanie pełnowartościowych posiłków - komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.
Co zatem zrobić na obiad? Ciekawym pomysłem na obiad jest wrap z bakłażanem i dynią. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 mała dynia np. hokkaido
- ½ bakłażana
- 1 papryka
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki oliwy
- 4 wrapy orkiszowo – owsiane
Indyk z sosem jarzębinowym i bakaliami
Kolejną jesienną propozycją, która powinna znaleźć się na liście jesiennych potraw jest indyk w jarzębinie i bakaliach. Choć danie to brzmi nieco egzotycznie to nie wymaga dużego nakładu pracy. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:
- 3 piersi indyka
- garść mieszanych bakalii
- 4 łyżeczki jarzębiny w syropie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- Przyprawy: czerwona słodka papryka, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz