Białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przeciwutleniacze, witaminy oraz minerały – te wszystkie dobroczynne dla naszego organizmu składniki odnajdziemy w nasionach chia. Wytwarzane są one przez szałwię hiszpańską, roślinę pochodzącą z Ameryki Południowej. Ich dobroczynne właściwości były znane już Aztekom, którzy przykładali duże znaczenie do uprawy szałwii. Obecnie nasiona chia przeżywają swój renesans i zyskują popularność wśród miłośników zdrowej żywności. Badania nad jej wpływem na organizm wciąż trwają, ale na podstawie już dostępnych wyników można uznać, że nasiona chia warto wprowadzić do własnej diety. Dlaczego?
Nasiona chia – właściwości
Niewielkie, ciemne nasiona chia wydają się być prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zobaczmy, jaki mają wpływ na nasz organizm:1. Zapobiegają nowotworom – nasiona chia zawierają kwas alfa-linolnowy (ALA), który przeciwdziała rozwojowi raka piersi i szyjki macicy. Jednocześnie może jednak zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.
2. Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego – z uwagi na bardzo wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6, nasiona chia stymulują pracę mózgu. Dzięki nim poprawia się nasza koncentracja i zdolności zapamiętaywania.
3. Zapobiegają miażdżycy i zawałom serca – nasiona chia obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a podwyższają ilość przyjaznego dla organizmu cholesterolu HDL.
4. Są bogatym źródłem magnezu, żelaza, cynku i wapnia – z tego względu nasiona wspomagają ogólną pracę organizmu i wapływają na stan różnych układów, m.in. kostnego i nerwowego.
Nasiona chia pozytywnie wpływają również na pracę układu pokarmowego i trawienie, a w konsekwencji mogą wspomagać odchudzanie.
Nasiona chia – odchudzająca moc natury
Zdania na temat odchudzających właściwości nasion chia są podzielone. Osoby, które wprowadziły je do diety uważają, że rzeczywiści pomagają stracić kilka kilogramów. Jednak badania naukowe tego nie potwierdziły. Dlaczego w takim razie nasiona chia mogą być uznawane są za produkt wspomagający odchudzanie? Zawierają aż 34,4g błonnika w 100g (zalecane, dzienne spożycie to natomiast 35g).
Nasiona pęcznieją pod wpływem wody i wypełniają żołądek, dzięki czemu szybciej się najadamy i dużej jesteśmy syci.
Usprawniają pracę układu pokarmowego -zarówno trawienie, jak i perystaltykę jelit.
Nasiona chia pomagają również uzupełnić niedobór mikroelementów, który zagraża osobom przebywającym na restrykcyjnej diecie. Jednak przeciwko nim może przemawiać wysoka kaloryczność – w 100g nasion chia znajduje się 486 kcal.
Nasiona chia – jak je stosować?
Nasiona chia można stosować, jako posypkę do zup, jogurtów, sałatek – możliwości są nieograniczone. I chociaż mają one lekko gorzkawy smak, to w połączeniu z innymi składnikami, łatwo jest go zakamuflować. Nasiona można kupić w niezmienionej postaci lub jako olej. Nie należy jednak na nim smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego dobroczynne właściwości. Pamiętajmy również, aby dzienne spożycie nasion chia nie przekroczyło 3 łyżeczek czyli 15 gramów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz