wtorek, 8 grudnia 2015

Dieta garstkowa - przykładowy jadłospis


Jeśli przerażają was te wszystkie gramy i odmierzanie jedzenia za pomocą wagi, to dieta garstkowa jest najlepszym rozwiązaniem dla was. Jej prekursorka dr Anna Lewitt uważa, że złożona w łódeczkę garść jest najlepszą miarką dla odmierzenia ilości jedzenia adekwatnej do potrzeb organizmu. Chociaż dieta ma wielu przeciwników, warto jej się przyjrzeć bliżej. Pomimo kontrowersji jaką wywołuje odmierzanie porcji za pomocą garstek, to ograniczenie ilościowe jest zaledwie częścią diety. Równie ważne jest też, by w każdym posiłku znalazły się zarówno węglowodany, białka oraz owoce i warzywa, zapewniające organizmowi składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.


Dieta garstkowa – czy miarka naprawdę działa?


Zwykle media podkreślają nowatorski sposób odmierzania ilości potrzebnego pokarmu w diecie garstkowej za pomocą jednej dłoni złożonej w łódeczkę. A głównym profitem korzystania z niej jest pozbycie się wagi kuchennej i dobór ilości pożywienia do wielkości organizmu w myśl zasady: niska kobieta ma małą dłoń, więc potrzebuje mniej, a wysoki mężczyzna w swojej garści zmieści odpowiednio więcej. Jest to oczywiście przejaskrawiona cecha. Garstka opisana przez autorkę diety pomieści około 250 gram produktu (lub 250 ml napoju), co w ogólnym rozrachunku jest zbliżone do zalecanych dziennych porcji.

Ponadto samo ograniczenie ilości jedzenia w wielu przypadkach nie dałoby oczekiwanych efektów. By organizm mógł zdrowo funkcjonować niezbędna jest równowaga pomiędzy poszczególnymi kategoriami produktów. Dlatego ważne jest, by w każdym posiłku znalazła się garść węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste, makarony, kasze, ryż, płatki owsiane), białek (mięso drobiowe, ryby, jajka, nabiał, fasola, ciecierzyca, soja) oraz owoców i warzyw. Takich posiłków w diecie garstkowej jest pięć, z zaleceniem, by były one w trzygodzinnych odstępach. Tak więc program dr Lewitt uczy także zdrowych nawyków żywieniowych.


Dieta garstkowa – dla kogo?


Dieta garstkowa pomaga w miarę dokładnie wyznaczyć porcje produktów podczas stosowania diety. Jednak wiele osób twierdzi, że dla zwykłego śmiertelnika zbilansowanie węglowodanów, białek i warzyw jest bardzo trudne. Dlatego niezbędne jest, by dieta garstkowa była nadzorowana przez dietetyka. Ponadto autorka diety napisała ogólnodostępną książkę z przepisami dla osób stosujących tą dietę, co znacznie ułatwi komponowanie posiłków początkującym. Ważne jest też, że dieta garstkowa pozwala włączyć do jadłospisu wszystkie produkty, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie tylko chcą schudnąć, ale także wprowadzić zdrowe zasady odżywiania na co dzień, bez zrzucania zbędnych kilogramów. Nie jest to także dieta dla osób, które nie mają żelaznej woli. O ile w przypadku innych jadłospisów często pojawia się możliwość przekąszenia jakiegoś owocu, warzywa czy orzechów, o tyle częstotliwość posiłków wymaga, by nie podjadać pomiędzy nimi.


Dieta garstkowa – przykładowy jadłospis


Śniadanie
Garstka pierwsza - płatki owsiane lub musli
Garstka druga - jogurt naturalny
Garstka trzecia - borówki, banany, jabłko
Drugie śniadanie
Garstka pierwsza - pieczywo razowe pełnoziarniste
Garstka druga - chudy twaróg
Garstka trzecia - świeży ogórek, pomidor, rzodkiewki
Obiad
Garstka pierwsza - brązowy ryż, ugotowany na sypko
Garstka druga - pierś z kurczaka w ziołach, przyrządzona na parze
Garstka trzecia - marchewka, brokuły, kalafior
 Podwieczorek
 Garstka pierwsza - musli
Garstka druga -  kefir
Garstka trzecia - jabłko, gruszka, śliwki
 Kolacja
 Garstka pierwsza – pieczywo razowe pełnoziarniste
Garstka druga - tuńczyk w sosie własnym (z puszki)
Garstka trzecia - brokuły, kalafior, gotowana marchewka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz